Avro Lancaster B.III Special ’The Dambusters’  1/72
Avro Lancaster B.III Special ’The Dambusters’  1/72 Avro Lancaster B.III Special ’The Dambusters’  1/72 Avro Lancaster B.III Special ’The Dambusters’  1/72
Airfix

Avro Lancaster B.III Special ’The Dambusters’ 1/72

Tuotenumero AFX09007A
49,00 €
Sisältää alv. 24 %
Saatavuus Varastossa

RAF:n "Padonsärkijä" -pommittaja toisesta maailmansodasta. Näyttävä malli, tunnusvaihtoehdot kahdelle eri koneelle.

Operaatio Chastise oli toisen maailmansodan aikana toukokuun 16.–17. päivän välisenä yönä 1943 pommikoneilla toteutettu hyökkäys kolmea natsi-Saksan patoa vastaan. Operaation tarkoituksena oli tuhota Ederin pato, Sorpen pato ja Möhnen pato. Listerin ja Ennerpen padot olivat toissijaisina kohteina. Pommitustehtävä onnistui, vaikka Sorpen pato jäi ehjäksi. Suurimmat patojen murtumisesta aiheutuneet vahingot korjattiin nopeasti aiheutuneen tulvan jälkeen. Suurin fyysinen pidempiaikainen vaikutus oli viljavan maan ja karjan tuhoutuminen, mutta moraaliset vaikutukset olivat merkittäviä.

Toukokuun 17. päivää edeltävänä yönä 617. laivue hyökkäsi patoja vastaan 19 tehtävään muunnetun Avro Lancaster -koneen voimalla. Koneissa ei ollut tavanomaista pommikuilua. Sen paikalla oli pommin ripustin ja pyöritysmekanismi. Pommin pyörittämiseen käytettiin moottoria, joka normaalisti liikutti kahden konekiväärin keskitornia, joka nyt oli poistettu.

Ilmatorjunnasta huolimatta Hollannin ylilento onnistui ja pian lentokoneet aloittivat hyökkäyksensä patojen tuhoamiseksi. Möhnen patoa vastaan pudotettu ensimmäinen pommi jäi lyhyeksi, eikä aiheuttanut räjähtäessään padolle vahinkoa. Useita pommeja pudotettiin ja vasta viides mursi padon betonimuurin.

Seuraavaksi hyökättiin Ederin patoa vastaan. Muutaman yrityksen jälkeen sekin murtui. Sorpen patoa vastaan jäi vain pari pommia, joista yksi osui, mutta ei rikkonut patoa.

Virallisesti patojen tuhoaminen vaati 1 294 kuolonuhria, joista puoli tuhatta oli saksalaisia ja noin kuusisataa itäisestä Euroopasta kotoisin olevia työläisiä. 617. laivue menetti yhdeksän Lancasteria, joiden miehistöistä 53 kaatui ja kolme vangittiin. Operaation komentaja Guy Gibson palkittiin Viktorian ristillä (VC).

Pommitustehtävä onnistui, mutta saksalaiset korjasivat padot siten, että jo kesäkuun lopussa ne tuottivat taas sähköä. Siten varsinainen vaikutus jäi pieneksi. Epäsuorat vaikutukset sen sijaan olivat merkittävämpiä. Näitä olivat häiriöt ruoan tuotannossa viljelysmaan ja karjan tuhouduttua sekä moraalinen vaikutus molemmin puolin.


Arvostelut 0 arvostelua